Subskription 2011
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Donnerstag, 05.02.2010 - Bill Blatch über den Jahrgang 2009
Der britische Weinhändler Bill Blatch gilt als ein besonders profunder Kenner der Bordelaiser Weine. Seine minutiösen Reports und Wetteraufzeichnungen sind für viele eine wichtige, wenn nicht gar die wichtigste Informationsquelle zur Beurteilung der Jahrgänge. Der seit 1974 in Bordeaux mit seiner Negociant-Firma Vintex S.A in Bordeaux ansässige Blatch spielt zum einen als Händler eine gewichtige Rolle auf den angelsächsischen Märkten. Zum anderen sagt man ihm einen grossen Einfluss auf das Urteil von Robert Parker nach, für dessen „graue Eminenz“ ihn viele halten.

Auf der Seite von Jancis Robinson hat er jetzt den ersten Teil seines Jahrgangsreports 2009 veröffentlicht und kommt dabei zu einem überschwenglichen Fazit: die erste Dekade des 21. Jahrhunderts endet in Glanz und Gloria. Niemals zuvor in der überschaubaren Geschichte des Bordelaiser Weinbaus habe es eine derart erfolgreiche Dekade gegeben auch nicht in den 1840er und 1920er Jahren. Hier ein Auszug im englischen Original seiner Jahrgangsbeschreibung für 2009, ein Dokument, das ganz sicher die Bewertungen und Preisfindungen in den kommenden Monaten nachhaltig beeinflussen werden.

„In 2009, we seem to have reached the extreme limit of Bordeaux concentration. Yet it was not the hottest year by any means - that was 2003 - nor was it the driest - that was 2005. In 2009, there were no extremes, just good regular heat at the right times, with everything coming in the right order: the vine amply nourished by ground water during its growing period, then, as from 15 June, starved of water - very progressively - during the ripening and concentration of its bunches right through the rest of the vineyard year.

As a result, it functioned perfectly, creating sugar levels in the grapes that we have never seen before, together with a build-up of massive but gentle tannins for the reds and a complexity of flavours for the whites. In this sense, 2009 bears little resemblance to the more extreme scorching build-up of concentration as in 1990 or 2003, nor to the drier build-up of the more vigorous and harder tannins of the 2000 and 2005. 2009 is in an altogether gentler, softer, fatter style, something in the ilk of 1970 or 1982. But, as soon as the harvest was under way, it was to the 1947 that comparisons started to be made - difficult to challenge because not everyone has been drinking that many '47s recently. Technically, however, the sugar build-up was reported as being similar in 1947 (not bad considering France was 1.1 °C colder then), but often some of it is said never to have fermented out, making the wines slightly sweet. In addition, 1947 seems to have been a very irregular vintage, especially on the left bank, some wines glorious, some disastrous. 2009 has some of this irregularity, but is clearly, if only for reasons of technical expertise, more of an across-the-board vintage. Maybe everyone was just thinking of the legendary Cheval Blanc '47 rather than of the vintage as a whole.“


Den vollständigen Text samt Tabellen gibt es hier auf der Website von Jancis Robinson.
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